Het ontstaan van de Rutbeek Surfivors

De Rutbeek Surfivors was de windsurfvereniging van Het Rutbeek. Deze vereniging werd in 1979 opgericht. De bestuursleden die bij oprichting bij de notaris namens de vereniging tekenden waren Harry Kronenberg en Hanny Morsink. Hoe was het in die dagen? Hanny vertelt….

Hanny aan het woord – The History

Eind jaren ’70: de textielindustrie in Twente lag op zijn gat en Ten Cate ging in plaats van hemdjes en slipjes, surfplanken produceren. In Enschede werd een recreatieplas aangelegd, Het Rutbeek. En zo sloeg de gekte toe: we gingen surfen, er reed geen auto meer zonder imperial op het dak!

Bij het wakker worden ’s morgens niet meer: goedemorgen schat, maar het gordijn open en kijken hoe hard het waait. Huwelijken strandden, promotie kon later wel, we moesten surfen. En daar stonden we te dobberen op onze planken. Theorieën werden ontwikkeld hoe je meer wind kon vangen, andere plank, beter zeil, wel of niet zeillatjes. En een warmer pak zodat we tot bijna in de winter door konden surfen.

Kortom: we waren pioniers, vrije geesten, en besloten dat we ons dan ook wel konden verenigen. Zo ontstond de club Rutbeek Surfivors, 21 mei 1979. We werden lid van de Watersportbond, de surfplank was als zeilvaartuig erkend en wij moesten op het water dezelfde vaarregels hanteren.

Mijn naam was destijds Hanny Schelfhorst, en samen met een geweldige vriendengroep: Henk, Harry en Toos, Karst en Rina, Johnny en Marja, Benno en Ineke, Marleen, Jan Willem en Wilma (en ik vergeet zeker mensen) organiseerden wij leuke surfwedstrijden, kampeerweekenden, feestavonden, de onvergetelijke 24-uurs race op Het Grasbroek, en de strijd om de Trofee van het Vrouwtje van Stavoren. Om dit traject te verkennen, ben ik op mijn Mistral Kailua van Stavoren halverwege het IJsselmeer gesurft. De golfslag viel tegen, wij waren alleen binnenwater gewend.

Wat verbindt ons als surfers, vraag je je af? Ik denk vooral het vrije gevoel als je eenmaal op de plank staat en door de wind vooruit geduwd wordt, en zeker als dat ook nog in de richting gaat die jij wilt.

De vereniging groeide, van recreatief naar wedstrijd. Veel surfers van het eerste uur haakten af, nieuwe mensen kwamen en hebben in wedstrijdverband tot Olympisch niveau veel successen bereikt. Inmiddels is het straatbeeld met imperials op de auto gewijzigd. We doen allemaal weer andere dingen, maar….

…. dan komt het initiatief van de Oude Deuren Cup, 1 september 2019 op Het Rutbeek. We zoeken elkaar weer op, via FaceBook, app-groepjes en er komt een eerste informatiebijeenkomst op 21 mei. Aan alles waar ik ooit aan twijfelde komt een eind, want ook al heb ik me nog zo voorgenomen niet meer mee te surfen: bij het zien van het enthousiasme van al die gasten en de leuke filmpjes doe ik natuurlijk mee:
No Wind
No Waves
No Girls
No Future

Nu nog een passende slogan voor de vrouwenklasse!
Het voelt weer als een warm bad, doe jij ook mee?

Hanny Morsink

Sponsoren