Reglementen

Om de Oude Deuren Cup voor iedereen eerlijk en goed te laten verlopen hebben we uiteraard een aantal regels opgeteld waaraan je je dient te houden.

De Oude Deuren Cup – De Reglementen

Er wordt gevaren bij de Oude Deuren Cup onder de regels volgens het KNWV wedstrijdreglement van 1989, met uitzondering van de gewichtsklassen. Lichtgewicht is tot 85 kg, zwaargewicht daarboven.

Algemene Regels

Op het water en tijdens een surfwedstrijd zijn er de algemene voorrangsregels waaraan iedereen zich dient te houden en die iedereen moet respecteren om een eerlijke en mooie wedstrijd te kunnen realiseren. De belangrijkste willen we graag even noemen:

1. Stuurboord wijkt voor bakboord. Een windsurfer met zijn zeil over stuurboord (rechts), moet een windsurfer met zijn zeil over bakboord (links) voor laten gaan. Je hebt je zeil over bakboord als het zeil aan de linkerkant van de plank uitsteekt.
Een ezelsbruggetje(s):

 • Als je over StuuRboord vaart is je zeil aan de Rechterkant van je board. (En dat is van achter het board gezien.)
 • Als de rechterhand de masthand is heb je voorrang.

2. Loef wijkt voor lij. De windsurfer die aan de loefzijde van de andere surfer vaart moet uitwijken. En loef is waar de wind vandaan komt. Dit is wel een prettige regel, want de windsurfer aan de lijzijde kan de surfer aan de loefzijde wat moeilijk zien, want je surft met je rug naar de wind en daar vaart ook die andere windsurfer.

Bevoegdheden wedstrijdleiding en jury

Aangezien wij streven naar een eerlijke wedstrijd, een ordelijke en geweldige dag en een dag waarbij de veiligheid gewaarborgd is, hebben de jury EN de wedstrijdleiding de algehele leiding van de Oude Deuren Cup Rutbeek Surfivors. De wedstrijdleiding en de jury zijn in charge en hebben het voor het zeggen. Verzoeken en aanwijzingen van de wedstrijdleiding en jury MOETEN worden opgevolgd. Indien je besluit dat niet te doen dan kan dat consequenties hebben (waaronder uitsluiting / diskwalificatie van de wedstrijd.)

Iedereen doet mee op eigen risico! De organisatie kan NOOIT verantwoordelijk gehouden worden voor enige calamiteit of gebeurtenis.

Specifieke eisen Oude Deuren

Een Oude Deuren Cup zonder oude deuren wordt wat lastig. Wat vinden wij een oude deur en wat niet. Bij de Oude Deuren Cup Rutbeek Surfivors gelden eisen en restricties ten aanzien van het surfmateriaal. Deze willen we uiteraard op voorhand reeds duidelijk maken. Indien er op zondag 28 augustus een twijfelgeval is of ontstaat dan is het aan onze jury om te bepalen in hoeverre er wordt voldaan aan onze restricties / voorwaarden. De jury heeft daarin het laatste woord en haar woord is doorslaggevend.

Wat zijn voorwaarden / eisen van Oude Deur

 • De surfplanken dienen minimaal 33 jaar oud te zijn (t/m bouwjaar 1989).
 • Uitgangspunt is de gedachte van Oude Deuren Cup, oude deuren van toen.
 • De nieuwe Windsurfer LT is weliswaar een oorspronkelijk model, maar is niet 30 jaar oud.
 • Voor de Windsurfer LT wordt een aparte klasse bijgehouden.
 • De klasse Windsurfer LT heeft een iets afwijkend en eigen reglement betreffende voorschriften en restricties materiaal.
 • De reguliere surfplanken Oude Deuren Cup mogen géén powerbox, tuttlebox, trimbox of soortgelijk vinsysteem hebben.
 • Een vinsysteem dat aan de bovenzijde van het board wordt vastgeschroefd is niet toegestaan.
 • Het mogen alléén platbodems (divisie I) zijn.
 • Rondbodems (divisie II) zijn niet toegestaan.
 • Een zwaard is verplicht.
 • Maximaal zeiloppervlak is 6,8 m2.
 • Zeilen mogen maximaal 4 latten tot aan mast (doorgelat) hebben.
 • Het is niet toegestaan trimhulpen aan de tuigage aan te brengen of te gebruiken die het mogelijk maken de trim van het zeil tijdens het varen te veranderen.
 • Zeillatten onder de giek zijn  niet toegestaan.
 • Een houten giek is geen “must”, maar wel nostalgie.
 • Het dragen van een trapeze is toegestaan! (Wij als ongetrainde senioren houden het anders niet vol.)
 • Iedereen mag meedoen. Man, vrouw, jong en oud. (Er geldt formeel een minimum leeftijd van 8 jaar en er is geen maximum leeftijd.)
 • Zwemdiploma gewenst.

Uiteraard wordt er door de jury op bovenstaande zaken gecontroleerd. Vaar je desalniettemin met zaken die niet voldoen aan bovenstaande criteria dan geldt diskwalificatie en word je uit de uitslagen geschrapt.

Zwemvest is verplicht

Bij de Oude Deuren Cup staat veiligheid voorop en daarom is het dragen van een zwemvest/reddingvest tijdens ALLE heats/wedstrijden windsurfen verplicht. De organisatie stelt zwemvesten ter beschikking en wanneer je een eigen zwemvest hebt dan is dat uiteraard ook toegestaan. Je dient het zwemvest conform de algemene voorschriften te dragen.

Niet meer wijzigen

Nadat je bent “ingecheckt” bij de inschrijftafel mag je verder het terrein op. Op het afgebakende grasveld aan de waterkant is het zaak dat je je materiaal optuigt en gereed maakt. De jury komt vanzelf bij je langs. Wanneer de jury je materiaal goedkeurt dan krijg je van de jury een sticker van ons. Deze sticker dien je in het venster van jouw goedgekeurde zeil te plakken.  Het spreekt voor zich dat je na het bezoek van de jury géén wijzigingen meer mag aanbrengen in je materiaal. Jouw materialen (board en zeil) MOETEN binnen het afgebakende deel  bij start/finish blijven!

Sponsoren